Werkwijze

Voor Beroepskrachten

De beroepskrachten zetten de inwoners centraal, dragen gezamenlijke verantwoordelijkheid, zorgen dat interne systemen steunend zijn aan de oplossing voor de inwoner.

Brede vraagverheldering

De Samenwerkwijze is een benadering die de mens en zijn behoeften centraal stelt, in plaats van het aanbod van organisaties. Sociaal beroepskrachten hanteren hierbij principes zoals oplossingsgericht werken en een integrale, krachtgerichte aanpak. De werkwijze omvat de volgende stappen om inwoners effectief te ondersteunen: 

De sociaal professional voert een of meerdere gesprekken met de inwoner. Hierbij worden alle relevante leefgebieden besproken, zoals gezondheid, dagbesteding, huisvesting, financiën en sociale contacten. 

Het gesprek draait om de vragen: 

  • Wat wil ik? Waar wil de inwoner naartoe werken? Dit gaat om de gewenste situatie, oftewel de vraag achter de vraag. Bijvoorbeeld: niet “Ik wil een huis”, maar “Ik wil rust en veiligheid voor mijn gezin.” 

  • Wat kan ik? Wat kan de inwoner (of diens netwerk) zelf doen? Welke talenten of mogelijkheden heeft hij of zij? 

  • Wat heb ik nodig? Wat is er aanvullend nodig aan hulp, expertise, middelen of voorzieningen? 

Als het vraagstuk eenvoudig op te lossen is, bijvoorbeeld met een telefoontje of een kleine actie, vult de sociaal professional samen met de inwoner een Samenwerkplan in. Dit is een concreet ondersteuningsplan. Wanneer meerdere expertises nodig zijn, wordt een Samenwerkoverleg georganiseerd. 

De inwoner bepaalt samen met de sociaal professional wie uitgenodigd wordt voor het Samenwerkoverleg. Hierbij kunnen personen uit het netwerk en professionals met relevante expertise aanwezig zijn. Het overleg: 

  • Vindt bij voorkeur plaats bij de inwoner thuis. 

  • Stelt de inwoner centraal; niets wordt buiten de inwoner om besproken. 

  • Voorkomt herhaling van verhalen en biedt overzicht en inzicht. 

  • Tijdens het overleg wordt afgesproken wie de casusregisseur (contactpersoon) is. Dit is doorgaans de sociaal professional. 

Samen met de inwoner wordt gezocht naar de best passende oplossing, ook als deze ongebruikelijk is of buiten het reguliere aanbod valt. Hierbij wordt rekening gehouden met: 

  • Het welbevinden van de inwoner. 

  • Maatschappelijke kosten. 

  • Mogelijkheden binnen wet- en regelgeving. 

Alle afspraken worden vastgelegd in het Samenwerkplan, inclusief wie welke actie onderneemt en binnen welke termijn. 

Acties worden binnen zes weken uitgevoerd, of er wordt perspectief geboden. Indien nodig vindt er een nieuw Samenwerkoverleg plaats. De inwoner houdt zoveel mogelijk de regie, samen met de casusregisseur. Door de geboekte vooruitgang wordt de inwoner gestimuleerd om door te gaan. 

Evaluatie is een vast onderdeel van het Samenwerkplan. Samen met de inwoner kijkt de sociaal professional terug op het proces, stelt doelen bij en evalueert het ervaren welzijn. 

Trainingen

Voor beroepskrachten organiseren wij trainingen om de samenwerkwijze goed eigen te maken. Aanmelden voor een van de trainingen?

Leersessies: Doelen en opzet

Leersessies hebben als doel de kwaliteit van de Samenwerkwijze te bewaken, nieuwe beroepskrachten te introduceren in het gedachtegoed en bestaande beroepskrachten te ondersteunen bij de implementatie en borging ervan. Tijdens de leersessies: 

  • Ontmoeten beroepskrachten van verschillende organisaties elkaar. 

  • Leren zij het netwerk kennen en wisselen zij ervaringen uit. 

Doelgroep en frequentie

Leersessies zijn bedoeld voor casusregisseurs en deelnemers aan Samenwerkoverleggen, maar staan ook open voor inwoners en andere geïnteresseerde beroepskrachten uit het gebied. Ze worden per gebied georganiseerd en vinden twee keer per maand plaats. De gebiedsaanjager faciliteert deze sessies. 

Opbouw van de leersessies

Elke sessie begint met een plenaire ontmoeting, gevolgd door kleinere ‘leertafels’: 

  • Nieuwkomerstafel: Voor nieuwe deelnemers, gericht op kennismaking met de Samenwerkwijze en leersessies. 

  • Casustafel/actieleren: Hier worden (anonieme) casussen besproken met de methode actieleren. De drie vragen “Wat wil ik, wat kan ik, wat heb ik nodig” staan centraal. Een gespreksleider begeleidt het proces. 

  • Evaluatietafel: Hier wordt het proces van de Samenwerkwijze in de praktijk geëvalueerd. Wat gaat goed, wat kan beter? Resultaten worden teruggekoppeld aan managers en bestuurders. 

  • Thematische tafels: Naar behoefte kunnen aanvullende tafels worden ingericht, bijvoorbeeld rond specifieke thema’s. 

De sessies bieden ruimte voor leren, reflectie en verdere ontwikkeling van de Samenwerkwijze.  Zie het draaiboek van de leersessie in de kennisbank.  

Werkwijze

Kijk ook wat het betekent voor jou als:

Inwoner

Inwoners ervaren meer eigen regie, een hoger welbevinden en passendere hulp, omdat hun behoeften centraal staan in plaats van het aanbod van organisaties.

Manager

Managers spelen een cruciale rol in de Samenwerkwijze door interne systemen aan te passen ter ondersteuning van passende hulp.

Organsatie

De Samenwerkwijze start met gemeenten en welzijnsaanbieders, met ruimte voor zorgaanbieders, woningcorporaties en vrijwilligersorganisaties om direct of later aan te sluiten. Brede samenwerking is essentieel voor effectieve ondersteuning van inwoners met complexe hulpvragen.

Vragen over onze trainingen?

Wij helpen je graag verder!

Realisatie door Webfresh